BMW

četvrtak , 23.04.2015.



Vrsta: Dioničko društvo
Osnovana:7. ožujka 1916. kao Bayerische Flugzeug-Werke
Osnivač(i): Karl Rapp
Sjedište: München, Njemačka
Izvršni direktor: Norbert Reithofer
Djelatnost(i): automobilska
Proizvodi: automobili, motocikle, motore
Broj zaposlenih: 106.575 (2006.)
Slogan: 'Freude am Fahren'

Web stranica: http://www.bmw.hr/

Bayerische Motoren Werke AG (skraćeno BMW) njemački je proizvođač automobila, motorkotača i bicikala sa sjedištem u Münchenu.

Tvrtku je 7. ožujka 1916. u Münchenu osnovao Karl Friedrich Rapp kao Bayerische Flugzeugwerke (BFW) (Bavarska tvornica aviona), koja je 21. srpnja 1917. godine preimenovana u Bayerische Motoren Werke (BMW GmbH) (Bavarska tvornica motora), da bi dva mjeseca prije kraja Prvog svjetskog rata postala dioničko društvo. Tvrtka u svojem vlasništvu ima i britanske tvrtke MINI (od 1994. godine, kupnjom tvrtke British Rover Group) i Rolls-Royce Motor Cars (od 1998. godine). Godine 2000. uprava tvrtke je odlučila prodati robne marke Rover i MG za iznos od 10 britanskih funta[nedostaje izvor]. Land Rover prodan je ubrzo nakon toga, ali je BMW donio odluku da zadrži robnu marku MINI.

Moto kompanije na engleskom jeziku je "The Ultimate Driving Machine", dok je izvorni njemački slogan "Freude am Fahren".

Jedan od trojice ljudi zaslužnih za osnivanje tvrtke i prvi generalni direktor (1922. do 1942.) bio je Franz Josef Popp.




BMW-ov toranj, sjedište BMW-a u Münchenu

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.